مقدمه ای بر هوشمندسازی کارخانجات

یک کارخانه هوشمند مفهومی برگرفته از IoT است که یک محیط تولید را به عنوان یک شبکه کاملاً خودکار و هوشمند از سیستم ها در نظر می گیرد که امکان مدیریت امکانات، ماشین آلات و زنجیره های لجستیک در کارخانه تولیدی را بدون دخالت انسان فراهم می کند. علاوه بر این، یک کارخانه هوشمند مکانی است که همه این موارد به لطف تبادل داده ها نه تنها بین ابزار و ماشین آلات تولید، بلکه بین تمام عناصر در زنجیره فناوری تولید اتفاق می افتد. این به نوبه خود به یادگیری ماشینی کمک می‌کند تا عملیات‌ها با کارایی بیشتری انجام شوند و صرفه‌جویی بیشتری نسبت به زمانی که فرآیندهای تولید صرفاً تحت نظارت انسان باقی می‌ماند ممکن باشد، به همراه داشته باشد.

تضمین امنیت و سلامت کارخانه با هوشمندسازی

باتوجه به اینکه معمولا کارخانه‌ها در موقعیت مکانی خلوت قرار دارند، فضای مناسبی برای سرقت دستگاه‌ها و کالای موجود در انبار خواهد بود. هوشمندسازی کارخانجات کمک میکند تا کارخانه در برابر سرقت محافظت شود. برای اینکار سناریوی تعطیلی کارخانه فعال شده و با کوچکترین حرکت و ورود سیستم های هوشمند قادر به شناسایی آن خواهند بود. سیستم هوشمند در این موقعیت میتواند واکنشی مانند تماس خودکار با پلیس، قفل شدن درهای کارخانه، از کارافتادن سیستم روشنایی، صدایی جهت ایجاد ترس و … داشته باشند.

همچنین به کمک یک سیستم هوشمند و برنامه ریزی سناریو میتوان از اتش‌سوزی انبارها، خرابی تجهیزات و دستگاه‌ها و … جلوگیری کرد. برای مثال در صورت آتش‌سوزی سیستم هوشمند بطور خودکار با آتش نشانی تماس میگیرد. همچنین با قطع برق از اتصال و گسترش آتش‌سوزی جلوگیری خواهد کرد.

هزینه هوشمندسازی کارخانجات

در واقع اصلی ترین مزیت کارخانه های هوشمند، پایین بودن هزینه هاست. با توجه به اینکه در کارخانه های هوشمند از پنل های خورشیدی استفاده می شود، یا ذخیره انرژی میتوان برق کارخانه را تامین کرد.

همچنین در هوشمندسازی کارخانجات تمامی تجهیزات به هم متصل‌اند و مانتورینگ میشوند. مدیران کارخانه به راحتی میتوانند عملکرد و انرژی مصرفی هر بخش را مشاهده کنند. در صورتی که یک بخش انرژی زیادی مصرف میکند برای بهینه سازی آن بخش برنامه ریزی نمایند.

در کارخانه هوشمند اختلالات جزئی پیش آمده به راحتی قابل ردیابی است. این امر سبب شده تا تعمیرات به حداقل برسد و از هزینه های اضافی کاسته شود. خرابی به سرعتش تشخیص داده شده و از خرابی بیشتر دستگاه جلوگیری می شود.

یک سیستم هوشمند قادر است که بخش های غیرفعال کارخانه را شناسایی کند و دستگاه ها، روشنایی، گرمایش و سرمایش آن بخش را خاموش کند تا انرژی هدر نرود.

توجه داشته باشید که تمامی بخش های کارخانه را نمیتوان هوشمند سازی کرد. پس قبل از هرکاری ابتدا تحقیقاتی را در این رابطه کامل کنید. از جمله بخش هایی که قابلیت هوشمندسازی را دارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

چه بخش هایی در کارخانه نیاز به هوشمندسازی دارد؟

فرآیندهای تولید

• تولید افزایشی برای تولید سریع یا حجم محدودی از قطعات یدکی • زمان‌بندی و برنامه‌ریزی پیشرفته مربوط به تولید و موجودی که منجر به حداقل شدن ضایعات و زمان چرخه می‌شود. • ربات‌های شناختی (Cognitive bots) و ربات های مستقل برای اجرای موثر فرآیندهای تکراری با حداقل هزینه و با دقت بالا • دیجیتالی سازی یک فعالیت و فراتر رفتن از اتوماسیون و یکپارچه شدن با تجزیه و تحلیل‌های پیش‌بینانه

نگهداری و کیفیت

• کمک به پرسنل بخش نگهداری و تعمیر تجهیزات • سنسورهای قرار گرفته بر روی تجهیزات جهت تجزیه و تحلیل‌های پیش‌گویانه و تشخیص‌گر در عملیات نگهداری و تعمیرات

فرآیندهای انبار

• کمک به پرسنل در کارهای برداشتن و گذاشتن (Pick-and-place) • روبات های خودمختار برای اجرای عملیات انبار

فرآیندهای مربوط به محیط زیست، سلامت و امنیت

• سنسورهای قرار گرفته بر روی جئوفنس تجهیزات خطرناک (جئوفنس به محدوده‌ی مجازی در هر موقعیت مکانی بر روی نقشه گفته می شود که میتواند افرادی که به آن داخل یا خارج میشوند را شناسایی کند.) به منظور جلوگیری از نزدیکی پرسنل به این محدوده • سنسورهای مربوط به پرسنل برای نظارت بر شرایط محیطی، عدم تحرک یا سایر تهدیدات احتمالی

ردیابی موجودی

• سنسورها برای ردیابی وضعیت انتقال و مکان مواد اولیه، کالاهای نیمه تمام و کالاهای نهایی و ابزارهای گران قیمت در زمان بلادرنگ • تجزیه و تحلیل برای بهینه سازی موجودی در دست و ایجاد سیگنال خودکار برای عملیات بازپرسی

کیفیت

• آزمون کیفیت در خط با استفاده از تجزیه و تحلیل چشمی • نظارت بلادرنگ بر تجهیزات برای پیش بینی مسائل بالقوه‌ی کیفیت

قرار ملاقات رزرو کنید

    امنیت سایبری در کارخانه هوشمند

    همانطور که تولیدکنندگان سنتی به سیستم های هوشمند روی آورده اند با مشکلاتی روبرو هستند. آسیب‌پذیری این سیستم ها نسبت به حملات سایبری از کسی پوشیده نیست. کارخانه ها با توجه به مقیاسی که دارند مورد تهاجم و تخریب روی دستگاه‌ها قرار میگیرند. از این رو امنیت سایبری باید در اولویت باشد. تولیدکنندگان برای محافظت از دستگاه‌ها، داده‌ها، شبکه و برنامه های سیستم باید با متخصصان مشورت نمایند و امنیت را تا حد ممکن بالا ببرند.

    ارزیابی لحظه به لحظه کیفیت در کارخانه هوشمند

    هوشمندسازی کارخانجات این امکان را میسازد تا ناهنجاری های مکانیکی را قبل از اینکه بر کیفیت محصولات تاثیر بگذارد، تشخصی و کنترل کنند. دستگاه‌ها کنترل کیفیت را بالا برده و تجزیه و تحلیل را در تمامی مراحل انجام می دهند.

    مدیریت ماشین آلات در کارخانه هوشمند

    در هوشمندسازی کارخانه، فناوری های IoT در طول خط تولید تجهیزات موجود را با یکدیگر سازگار میکند همچنین توانایی جمع اوری، ادغام و تجزیه و تحلیل داده های عملکرد را دارد. زمانی که در عملیات مکانیکی از سنسورهای IoT استفاده می شود، کارایی به حد زیادی افزایش پیدا می کند.

    آگاهی کارگران از نحوه عملکرد دستگاه ها

    یک کارخانه هوشمند قابلیت این را دارد که کارگران را از خطرات مطلع سازد. این موضوع باعث می شود تا کیفیت در محیط های پرخطر بالا رود. اطلاعات ارسال شده ایمنی و بهره‌وری کارگران را افزایش میدهد. از جمله فواید هوشمندسازی کارخانجات در این زمینه میتوان به  افزایش کارایی، کاهش خطرات انسانی، افزایش اطمینان، به صفر رسیدن خرابی ها و بهبود عمر مفید ابزارها و تجهیزات اشاره نمود.

    افزایش بازده تولید

    با افزایش بازدهی کارمند، بازدهی کل کارخانه بالا میرود. با نصب یک سیستم حضور غیاب در کارخانه باعث می شود تا کارمندان همیشه سروقت در محل کار حاضر شوند. در نتیجه با سیستم نظارتی قوی مجبور به افزایش بهره‌وری و کاهش بی نظمی خواهند شد.

    کنترل از راه دور و خودکار

    مدیران کارخانه به دلیل مشغله زیادی که دارند نمیتوانند همیشه در کارخانه حاضر شوند. به کمک یک سیستم کنترل از راه دور به راحتی نظارت بر وضعیت بخش های مختلف، تعداد دستگاه‌های خراب، تعداد کارگران و … امکان‌پذیر خواهد بود. کنترل خودکار کارخانه توسط سناریوهای تعریف‌شده برای کارخانه ممکن است. مثلا در زمان پایان کار سناریوی پایان کار فعال شود. این امر باعث کاهش مصرف انرژی و بالا رفتن سطح امنیت خواهد شد.

    مدیریت آسان شبکه

    مدیریت سیستم هوشمند آسان‌ترین کار در این سیستم است. بطوری که هرکسی بدون داشتن دانش خاصی به راحتی میتواند دستورات، سرور کارخانه و کنترل های شبکه را مدیریت نماید.

    مدیریت سیستم های سرمایش و گرمایش، تهویه و روشنایی

    یک سیستم هوشمند میتواند قبل از رسیدن کارگران سیستم گرمایشی و سرمایشی را فعال کند تا محیط به دمای مطلوب برسد.

    سیستم کنترل روشنایی نیز از راه دور کار میکند و از برنامه خاصی در ساعات پرتردد و ساعات کاری جهت صرفه‌جویی برق پیروی می کند. بدین ترتیب هزینه‌ها به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.

    در پایان

    یادتان باشد هوشمندسازی کارخانجات از جمله اقداماتی است که تولیدکنندگان را در برابر اتفاقات ناگوار مصون میکند. شما با پرداخت هزینه تضمین میکنید که از زیان های جبران نشدنی جلوگیری کنید. همچنین میتوانید در زمان و انرژی صرفه‌جویی نمایید. با تمامی چالش هایی که در هوشمندسازی کارخانجات وجود دارد، ورود این فناوری به کارخانه‌ها سبب تولید محصولات جدید، بهبود اوضاع و تولید و روش‌های جدید کسب‌وکار شده است.

    سبد خرید

    No products in the cart.

    X